Laden Evenementen

Breukvlakken Biografieën Project Perdu

Seizoen 2022 – 2023

Bijeenkomst donderdag 2 maart 2023:

De Stichting Breukvlakken, i.s.m. de Stichting Psychoanalyse en Cultuur, organiseert op 2 maart 2023 de derde avond in het nieuwe seizoen van de succesvolle reeks DE BIOGRAFIE IN PSYCHOANALYSE.

In Literair Theater Perdu in Amsterdam zal vanaf 20 uur Karin Amatmoekrim spreken over haar biografie Anil Ramdas, in wat voor land leef ik eigenlijk, een onmogelijke kosmopoliet (Uitgeverij Prometheus, 2022).

Het leven en werk van Anil Ramdas (Paramaribo, 1958) laat zich lezen als een rusteloze reis van een schrijver op zoek naar een allesomvattend antwoord op vragen over beschaving, identiteit en afkomst. Een reis die vroegtijdig ten einde kwam met zijn zelfmoord in 2012. De tragiek van zijn leven werd vaak gezocht in zijn thuisloosheid en de ontworteling die zo kenmerkend is voor het bestaan van de migrant. Amatmoekrim voegt hier een ander perspectief aan toe: in een tijd waarin populistische opvattingen verschoven van de onderbuik naar het centrum van ons politiek denken, hield Anil Ramdas de Nederlander een genadeloze spiegel voor. Wat zegt de manier waarop Ramdas werd gelezen en begrepen over Nederland zelf? ‘In wat voor land leef ik eigenlijk?’ onderzoekt de wisselwerking tussen het innerlijk van Anil Ramdas en de buitenwereld, beide even turbulent. Voor haar onderzoek kreeg Amatmoekrim volledig inzage in de persoonlijke archieven, brieven en e-mailcorrespondentie. Het resultaat is een fascinerend en onthullend portret van een uniek leven, dat tegelijkertijd een scherp licht werpt op de grotere wereld daarbuiten.

Van 20:00 tot 21:30 wordt de biografie van Anil Ramdas besproken door biograaf Karin Amatmoekrim. Martine Groen reageert daar vervolgens op vanuit psychoanalytische invalshoek. Met moderator Rudi Wester worden de nieuwe inzichten geanalyseerd.

 

Accreditatiepunten

De FGZPT heeft per biografie-avond 1 accreditatiepunt toegekend.

 

Waar:
Literair Theater Perdu, Kloveniersburgwal 86, 1012 CZ Amsterdam

logo-perdu

Hoe laat:
Inloop vanaf 19.30
Presentaties en nagesprek van 20:00 tot 21.30

Kaartverkoop voor aanwezigheid of livestream:
Stichting Perdu

 

 

Biografieën Project in Perdu

Wat:
Een jaarlijks terugkerende serie avonden over biografieën, de corebusiness van de psychoanalyse.

Thema:
Het thema wordt ieder jaar opnieuw bepaald en sluit aan bij het jaarthema van Breukvlakken.

Wat kunt u verwachten:
Tijdens de avonden wordt een biografie gepresenteerd door de schrijver/ster, een psychoanalytische voordracht over de biografie of de geportretteerde gehouden waarna biograaf en psychoanalyticus met elkaar in gesprek gaan.

Download de FLYER met het uitgebreide overzicht van de gehele serie hier.

 

Seizoen 2022 – 2023

 • 13 oktober 2022
  Biograaf Lieneke Frerichs over het leven en werk van J.H.F. Grönloh, alias Nescio
 • 8 december 2022
  Biograaf Hubert Smeets over het leven van politicus Hans van Mierlo
 • 2 maart 2023
  Biograaf Karin Amatmoekrim over het leven en werk van Anil Ramdas
 • 20 april 2023
  Biograaf Aleid Truyens over het leven en werk van Hella S. Haasse

 

 

Deze serie wordt georganiseerd door de Stichting Breukvlakken in samenwerking met de Stichting Psychoanalyse en Cultuur.

logo stichting psychoanalyse en cultuur

 

 

Deel dit bericht, kies je platform!