Laden Evenementen

De Stichting Breukvlakken presenteert in nauwe samenwerking met het Joods Cultureel Kwartier en het Menasseh ben Israel Instituut een symposium met lezingen, muziek en tentoonstellingsbezoek:

Charlotte Salomon 1917-2017, Overwinning op de Angst

Charlotte Salomon (Berlijn, 16 april 1917 – Auschwitz, 10 oktober 1943) was een Joods-Duitse schilderes.

Als kind van geassimileerde Joodse ouders groeide zij op in Berlijn. Haar vader was arts. Haar moeder pleegde zelfmoord toen Charlotte negen was. Haar latere stiefmoeder was zangeres.

In september 1936 werd Salomon toegelaten tot de kunstacademie. Toen zij een prijs beloofde te winnen, kwam uit dat ze Joods was en moest ze de kunstacademie verlaten.

In 1939, na de Kristallnacht, vluchtte ze op advies van haar vader en stiefmoeder naar haar grootouders die in Zuid-Frankrijk woonden. Op advies van een arts begon Salomon te schilderen. Zo ontstond de meer dan 1300 autobiografische gouaches tellende reeks Leben? oder Theater? Dit omvangrijke expressionistische kunstwerk rondde ze in 1942 af.

In het Vichy-Frankrijk waren Joden niet veilig. Samen met haar echtgenoot Alexander, een Joodse vluchteling uit Oostenrijk, werd ze op 24 september 1943 opgepakt en naar Auschwitz getransporteerd waar ze op 10 oktober 1943 werd vermoord.

(Bron: Wikipedia)

De Stichting Breukvlakken staat dit jaar stil bij het feit dat 100 jaar geleden de psychoanalyse zijn intrede deed in Nederland. De invloed van Freud en zijn navolgers wordt op veel verschillende manieren zichtbaar gemaakt. Het Joods Historisch Museum staat met een grote tentoonstelling stil bij het feit dat Charlotte Salomon 100 jaar geleden werd geboren en het Menasseh ben Israel Instituut tenslotte verbindt het Joodse erfgoed met de wetenschappelijke wereld.

Charlotte Salomons levenswerk Leven? of Theater? waarmee zij haar eigen angsten wist te overwinnen, vormt tot op de dag van vandaag een inspiratiebron voor velen.

Wanneer: dinsdag 31 oktober 2017 (van 10- 18 uur)
Waar: in het Joods Historisch Museum (ochtend) en het Compagnietheater (middag)

Dagvoorzitter: Judith Belinfante

Bekijk hier het programma

 

painting

 

Het Symposium Charlotte Salomon 1917-2017, Overwinning op de Angst wordt mogelijk gemaakt door:

Stichting Collectieve Maror-gelden Nederland, Stichting Psychoanalytische Fondsen, Stichting Charlotte Salomon en Pieter Alferink, muzikale adviezen.

 

logo-menassah-ben-israel      logo-joods-cultureel-kwartier  Logo-Maror-blauw

logo-psychoanalytische-fondsen

 

Deel dit bericht, kies je platform!