Laden Evenementen

logo KNAW

 

Dark Wisdom wordt door de KNAW in samenwerking met de Stichting Breukvlakken georganiseerd op de vooravond van het jaarlijkse congres van de European Psychoanalytical Federation.

 

Symposium ter gelegenheid van 100 jaar Freud in Nederland

Tijdens het symposium Dark Wisdom richten de sprekers de analytische blik op de wereld buiten de behandelkamer en onderzoeken ze de invloed van Freud op en in de huidige samenleving.

Rode draad vormen de psychische trauma’s die zich in ieder mensenleven voordoen en die generatie op generatie worden doorgegeven, met alle gevolgen van dien, in families, maar ook in de samenleving. Kan het psychoanalytische gedachtegoed een bijdrage leveren aan het begrijpen en in goede banen leiden van de grote en heftige veranderingen en conflicten die onze moderne samenleving kenmerken? En hoe dan?

Met:

  • Jan Swinkels, emeritus hoogleraar psychiatrie, Academisch Medisch Centrum / Voorzitter Stichting Breukvlakken – Introduction
  • Yra van Dijk, hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde, Universiteit Leiden en Arnon Grunberg, schrijver – A Conversation
  • Werner Bohleber, psychoanalyticus – Native and Alien, Psychological Processes of Exclusion and Violence
  • Antonie Ladan, psychiater/psychoanalyticus – The Wish for War
  • Wouter Gomperts, klinisch psycholoog/psychoanalyticus – Society and its Perverted Discontents
  • Abram de Swaan, emeritus universiteitshoogleraar sociale wetenschappen, Universiteit van Amsterdam – How Normal Are ‘Normal’ Mass Murderers?
  • Nel Draijer, klinisch psycholoog/psychoanalyticus – On the Comfort of Splitting in the Face of Threat

Lees hier meer over de sprekers en hun lezingen

Voertaal: Engels

Moderatoren zijn Don Linszen, emeritus hoogleraar psychiatrie psychiater/psychoanalyticus en Rolien van Mechelen, klinisch psycholoog/psychoanalyticus, secretaris Stichting Breukvlakken.

Bekijk hier het programma

Locatie: Koninklijke Industrieele Groote Club, Dam 27, 1012 JS Amsterdam.
Datum/tijd: 6 april 2017 van 13 – 18 uur.

 

Dwaallichten in de nacht

Sjef Houppermans, schreef onder de titel Dwaallichten in de nacht een relaas van het symposium Dark Wisdom, gepubliceerd in Tijdschrift voor Psychoanalyse, 2017, Nummer 4.

Lees het verslag

 

Voorleesmarathon Duistere werelden

Naast de lezingen van het symposium DARK WISDOM vindt op 6 april 2017 in de bibliotheek van de Groote Industrieele Club de voorleesmarathon Duistere werelden bij DARK WISDOM plaats. De teksten refereren aan en vormen een literair antwoord op de wetenschappelijke voordrachten van Dark Wisdom.

Het voorleesproject vormt een hommage aan Freud’s klassieke psychoanalyse, waar analysanten tot in detail hun eigen oorlogen en trauma’s kunnen bespreken en verwerken. De voorgelezen tekstfragmenten zijn een literaire verwerking van innerlijke oorlogen, trauma’s en het generaties lang doorwerken daarvan in het dagelijkse familieleven.

De voorleesmarathon is een op zichzelf staand evenement dat uitsluitend qua tijd, inhoud en locatie is verbonden met het symposium Dark Wisdom.

Lees hier meer

 

Boekpresentatie

cover boek

Aan het einde van het symposium Dark Wisdom reikte Marc Hebbrecht, de hoofdredacteur van het Tijdschrift voor Psychoanalyse, het eerste exemplaar uit van het boek: ‘Dromen duiden, een nieuwe benadering’ aan Annemarie de Wit, de voorzitter van de Nederlandse Psychoanalytische Vereniging.

Het vormde een mooie afsluiting van een middag vol Dark Wisdom in lezingen, een Duistere wereld literair verbeeld en een verbinding van het psychoanalytische verleden met de toekomst van het psychoanalytische behandelen door Dromen duiden, een nieuwe benadering.

Lees hier een recensie in het Tijdschrift voor Psychoanalyse.

Het boek Dromen duiden is o.m. hier te bestellen.

 

 

 

 

 

logo stichting psychoanalyse en cultuur

logo-psychoanalytische-fondsen

Deel dit bericht, kies je platform!