Laden Evenementen

ANGST in bange dagen

Hoe bang moeten we zijn, waarvoor en hoe daarmee om te gaan?

Angst wordt het vroegste wakker. Wekt dan 

verstand en plannen voor de dag, 

die dekken hem nog even toe. Waarom 

kan kalmte niet eens eerder opstaan, of 

het verheugen, waarom is angst zo onbeheerst 

zo ijverig?

— Judith Herzberg, uit Dagrest’ (1984)

 

De angst en onmacht van mensen over hun toekomst staan in deze serie centraal. De onzekerheid over een kans op een goede opleiding, op werk en inkomen, op een woning en op een goede toekomst voor hun kinderen, is beangstigend. Samen met een te snel veranderende wereld, veiligheid die onder druk staat, immigratie, onzekerheid over de eigen identiteit, het klimaat, big data en nu weer het virus, betekenen veel te veel verlies van controle en dus angst. Hoe gaan mensen daar mee om?

De Stichting Breukvlakken organiseert in nauwe samenwerking met Stichting Perdu, vijf spannende avonden over mensen die ieder op een eigen wijze door angst worden gedreven. Met deskundigen, de psychoanalyse, de poëzie en een moderator gaan we deze angsten te lijf. Elke avond opent met een nieuw, speciaal voor deze gelegenheid geschreven gedicht. Daarna wordt het onderwerp van de avond ingeleid door een deskundige waarna er tijd is voor een tweede gedicht. Hierna worden zowel spreker als dichter vanuit de psychoanalyse geduid door een vertegenwoordiger van Stichting Breukvlakken. Als de tijd het toelaat is er gelegenheid voor het publiek om vragen te stellen aan de verschillende sprekers.    

De vijf donderdagavonden vinden, afhankelijk van de omstandigheden, plaats in Perdu en online. Het maximaal aantal bezoekers in Perdu is afhankelijk van de dan geldende regels. Alle avonden zullen via een livestream toegankelijk zijn voor een breed publiek. Het programma is vanwege de livestream afgestemd op maximaal 1,5 uur. De avonden beginnen om 20.00 uur.

Download de FLYER met het overzicht van de gehele serie hier.

De vierde avond van de serie ANGST in bange dagen heeft als thema

De vreemdeling

De vragen

  • Zijn we vervreemd geraakt van onszelf, en de ander?
  • Wat zegt de psychiater over angst die vervreemding wordt?
  • Wie zijn vreemdelingen? Alleen diegenen die van buiten naar ons toekomen of ook de vreemdeling vlakbij, ooit de buurman en hoe zit het met de vreemdeling in onszelf?
  • Waarom is het zo moeilijk het uitgangspunt van de gelijkwaardigheid van alle mensen, ongeacht de kleur, gender en sociale positie, in de praktijk te brengen?

De sprekers

Moderator is Ralph Levie, andragoog en satellietlid van het Breukvlakken bestuur.

Dichter Maureen Ghazal zal voordragen uit eigen nieuw werk.

Met een bijdrage van Martijn Stronks, universitair docent aan de Vrije Universiteit en auteur van ‘De voortdurende uitzondering’, Groene Amsterdammer, januari 2019.

Het psychoanalytisch commentaar wordt gegeven door Zohra Acherrat, Psychiater gebiedsteam Noord-Oost polder. Psychoanalytica Rolien van Mechelen voert een gesprek met dichter Maureen Ghazal.

 

Waar en wanneer

Datum: donderdagavond 17 juni 2021.

Locatie: Literair Theater Perdu, Kloveniersburgwal 86, 1012 CZ Amsterdam

De avonden beginnen om 20.00 uur en eindigen 21.30 uur

Het aantal plaatsen in Perdu is afhankelijk van de Corona maatregelen. 

Alle avonden zijn per livestream te volgen waarbij u betaalt voor een link.

De link ontvangt u twee uur voor aanvang van het programma.

  • Normaal € 10,- per avond 
  • Passepartout   € 40,- voor 5 avonden
  • Studenten, Stadspas en 65+ € 7,50 per avond / € 30,00 voor 5 avonden

Kaartverkoop:  www.perdu.nl    

 


 

Alle avonden in de serie ANGST in bange dagen

(Beknopt overzicht. Voor meer details, zie de FLYER)

15 april 2021 De complotdenker en zijn neef, de producent en consument van ‘nepnieuws’

Moderator psychiater Martin Willems, Dichter Michael Tedja, Socioloog Jaron Harambam en de Emeritus hoogleraren Jan Swinkels en Don Linszen.

6 mei 2021 De autoritaire leider

Moderator journalist Olaf Tempelman, Dichter Nele Buyst, journalist en historicus Casper Thomas, vanuit Washington DC, psychoanalytica, psychotherapeut en socioloog, Regina van Gelderen en psychiater Martin Willems.

27 mei 2021 De hystericus, de massahysterie, het te harde schreeuwen

Moderator Barbara Barend, dichter Eva Gerlach zal voordragen uit eigen nieuw werk, filosoof en criminoloog  Marc Schuilenburg en psycholoog en psychoanalyticus Peter Vermeulen en psycholoog en psychotherapeut Majorie Dijkstal.

17 juni 2021 De Vreemdeling

Moderator Ralph Levie, Dichter Maureen Ghazal, filosoof en jurist Martijn Stronks, psychiater Zohra Acherrat en psychoanalytica Rolien van Mechelen.

1 juli 2021  De bedreigde democratie

Moderator Judith Belinfante, Dichter Maarten van der Graaff, socioloog en Emeritus hoogleraar Abram de Swaan en  klinisch psycholoog, psychoanalytisch psychotherapeut en psychoanalyticus Wouter Gomperts verzorgt het psychoanalytisch commentaar.

 

Download de FLYER met het uitgebreide overzicht van de gehele serie hier.

 

De foto bovenaan deze pagina is gemaakt door Vince Fleming.

 

Deel dit bericht, kies je platform!