

DEBAT | Genderfluidity
10 april @ 7:30 pm - 9:30 pm
Genderfluidity is een concept dat aangeeft dat een genderidentiteit in de loop van de tijd kan veranderen of verschuiven. Genderfluidity maakt deel uit van het bredere spectrum van genderdiversiteit en erkent dat gender niet strikt binair is (mannelijk of vrouwelijk), maar vloeiend en veelzijdig kan zijn. Op het eerste gezicht denk je hoe meer diversiteit, hoe beter. Kennelijk roept het vooral angsten en spanningen op.
Waarom is Genderfluidity tegenwoordig zo’n beladen en gevoelig onderwerp? Wat betekent dit en waarom zou je terug willen naar het idee van binariteit? Sluit een zakelijk en wetenschappelijke benadering per definitie gevoelens uit? Wat zijn de eerste vragen die we ons moeten stellen en waar kunnen we terecht voor antwoorden?
Anne-Marie Korte, emeritus-hoogleraar haar leeropdracht was Religie, gender en moderniteit Ze won een prijs in 2016 voor “Beyond Religion versus Emancipation. Gender and Sexuality in Women Conversion to Judaism, Christianity and Islam in Contempory Western Europe.”
Maaike Meijer, Emeritus Hoogleraar genderstudies aan de Universiteit te Maastricht. Ze is schrijver en onderzoeker en in haar laatste boek Radeloze Helden, Verbeelding van mannelijkheid in literatuur en film ontmaskert ze het beeld van mannelijkheid. Een belangrijk boek als het gaat over Gender.
Looi van Kessel, universitair docent aan de universiteit van Leiden, hij zal in de literatuur van Couperus duiden hoe de fluïditeit van Gender beschreven wordt.
Psychoanalytici aan het woord over hoe queer Freud was in zijn theorie:
Jan Swinkels, Emeritus-hoogleraar, voorzitter Stichting Breukvlakken in gesprek met Martine Groen, psychotherapeut-psychoanalytica, bestuurslid Stichting Breukvlakken.
Moderatie: Sarita Bajnath
Waar:
Olympiaplein 4, 1026 AB Amsterdam
Wanneer:
Donderdag 10 April 2025 van 19.30 – 21.30 uur.
Kosten: € 10,00
Illustratie bovenaan: © Martine Groen