Laden Evenementen

Expositie over de vlucht voor de Nazi’s en de ballingschap van de familie Freud

Op zaterdag 4 juni 1938 verlieten Sigmund Freud, zijn vrouw Martha en hun dochter Anna Wenen voorgoed. Op dezelfde dag zond Freud een briefje naar zijn vriend, de schrijver, Arnold Zweig. Het is niet meer dan een in haast gemaakt krabbeltje waarin hij schreef “Leaving today for 39 Elsworthy Road, London NW3. affect[ionate] greetings, Freud”.

Zo summier als Freud’s bericht is , zo complex was de situatie waarin de familie zich bevond. Een gevaarlijke reeks gebeurtenissen maakte steeds meer duidelijk dat vertrek was geboden. Hitler’s annexatie van Oostenrijk in maart van datzelfde jaar 1938 beloofde niet veel goeds voor Oostenrijkse joden. Al enkele dagen na de invasie waren er invallen in Freud’s appartement en bij zijn uitgeverij. Een week later werd Anna gearresteerd en ondervraagd door de Gestapo.

Na weken van onzekerheid stapten Freud, Anna en Martha aan boord van een trein die hen naar Parijs zou brengen en daarvandaan verder naar Londen. Andere familieleden waren al eerder ontsnapt, maar veel vrienden en verwanten bleven achter, hun lot onzeker.

 

 

Een unieke tentoonstelling in het Freud Museum Londen laat zeldzame objecten en documenten zien, die het verhaal van de vlucht voor de Nazi’s en de ballingschap van de familie tastbaar maken. Veel van de getoonde stukken zijn nooit eerder aan het publiek getoond. Te zien zijn onder meer de papieren die Freud en zijn familie nodig hadden om Oostenrijk te verlaten en het Verenigd Koninkrijk binnen te komen. Maar ook correspondentie met beroemdheden als Albert Einstein en H.G. Wells. En diverse persoonlijke bezittingen.

Freud Museum Londen
20 Maresfield Gardens
London NW3 5SX

Meer informatie (in het Engels) op www.freud.org.uk

Deel dit bericht, kies je platform!