Laden Evenementen

Breukvlakken Biografieën Project Perdu

Seizoen 2022 – 2023

Bijeenkomst donderdag 2 maart 2023:

De Stichting Breukvlakken, i.s.m. de Stichting Psychoanalyse en Cultuur, organiseert op 2 maart 2023 de derde avond in het nieuwe seizoen van de succesvolle reeks DE BIOGRAFIE IN PSYCHOANALYSE.

In Literair Theater Perdu in Amsterdam zal vanaf 20 uur Mirjam van Hengel spreken over haar bijzondere biografie van de Nederlands/Amerikaanse schrijver Dola de Jong: Dola. Over haar schrijverschap en de hele mikmak (De Bezige Bij, 304 blz, € 24,99).

De Joodse Dola de Jong (1911-2003) was balletdanseres, journaliste en schrijfster. Zij zag als enige van haar familie de gevaren van Hitler-Duitsland en vertrok in april 1940 via Tanger naar Amerika. Dwars – en geestig- is zij altijd gebleven. Ze schreef in totaal 22 boeken, zowel in het Engels als in het Nederlands, en had met sommige veel succes. Al in 1947 publiceerde zij haar oorlogsroman En de akker is de wereld, en De thuiswacht (1952) baarde opzien door haar koele beschrijving van een verhouding tussen twee jonge meisjes.

Bij een zo ongebruikelijke levensloop past een ongebruikelijke biografie. Dat deed Mirjam van Hengel. Ze wilde geen voorbeeldige biografie schrijven, maar een ingeleefde. Ze neemt wel de biografische methode en feiten over het leven van Dola de Jong als uitgangspunt, maar haar invalshoek is heel persoonlijk. Haar opzet was dat deze biografie “leest als een roman”. Is ze daarin geslaagd? Is ze niet te ver gegaan met deze opzet?

Ook voor psychoanalytica Martine Groen zal het een spannende invalshoek worden op 2 maart. Kan zij nieuw licht werpen op het leven, op de trauma’s, van dit door Mirjam van Hengel zo invoelbaar beschreven leven van Dola de Jong?

Van 20:00 tot 21:30 wordt de biografie van Dola de Jong besproken door biograaf Mirjam van Hengel. Martine Groen reageert daar vervolgens op vanuit psychoanalytische invalshoek. Met moderator Rudi Wester worden de nieuwe inzichten geanalyseerd.

Accreditatiepunten

De FGZPT heeft per biografie-avond 1 accreditatiepunt toegekend.

 

Waar:
Literair Theater Perdu, Kloveniersburgwal 86, 1012 CZ Amsterdam

logo-perdu

Hoe laat:
Inloop vanaf 19.30
Presentaties en nagesprek van 20:00 tot 21.30

Kaartverkoop voor aanwezigheid of livestream:
Stichting Perdu

 

 

Biografieën Project in Perdu

Wat:
Een jaarlijks terugkerende serie avonden over biografieën, de corebusiness van de psychoanalyse.

Thema:
Het thema wordt ieder jaar opnieuw bepaald en sluit aan bij het jaarthema van Breukvlakken.

Wat kunt u verwachten:
Tijdens de avonden wordt een biografie gepresenteerd door de schrijver/ster, een psychoanalytische voordracht over de biografie of de geportretteerde gehouden waarna biograaf en psychoanalyticus met elkaar in gesprek gaan.

Download de FLYER met het uitgebreide overzicht van de gehele serie hier.

 

Seizoen 2022 – 2023

 • 13 oktober 2022
  Biograaf Lieneke Frerichs over het leven en werk van J.H.F. Grönloh, alias Nescio
 • 8 december 2022
  Biograaf Hubert Smeets over het leven van politicus Hans van Mierlo
 • 2 maart 2023
  Biograaf Mirjam van Hengel over het leven en werk van Dola de Jong
 • 20 april 2023
  Biograaf Aleid Truyens over het leven en werk van Hella S. Haasse

 

 

Deze serie wordt georganiseerd door de Stichting Breukvlakken in samenwerking met de Stichting Psychoanalyse en Cultuur.

logo stichting psychoanalyse en cultuur

Foto bovenaan: Dola de Jong in New York City / Jaren vijftig © privécollectie

 

Deel dit bericht, kies je platform!