Laden Evenementen

Breukvlakken Biografieën Project Perdu

Seizoen 2022 – 2023

Bijeenkomst donderdag 8 december 2022:

De Stichting Breukvlakken, i.s.m. de Stichting Psychoanalyse en Cultuur, organiseert op 8 december 2022 de tweede avond in het nieuwe seizoen van de succesvolle reeks DE BIOGRAFIE IN PSYCHOANALYSE.

In Literair Theater Perdu in Amsterdam zal vanaf 20 uur Hubert Smeets spreken over zijn biografie Hans van Mierlo, een wonderbaarlijk politicus (Uitgeverij De Bezige Bij, 2021).

Hans van Mierlo – de onzekere jongen uit een Brabantse patriciërsfamilie – kwam laat tot bloei. Pas toen hij na een moeizame rechtenstudie in het katholieke Nijmegen op 29-jarige leeftijd in Amsterdam ging wonen, vond hij, meevarend op de golf van veranderingen in de jaren zestig, zijn plek: eerst als journalist en vanaf 1966 als partijleider van D66. Van Mierlo stond aan de wieg van twee van de bijzonderste regeringen van de twintigste eeuw: het progressieve kabinet-Den Uyl (1973-1977) en de paarse kabinetten-Kok (1994-2002). De belofte van een nieuw bestel wist hij nooit in te lossen. Staatkundige hervormingen kwamen niet van de grond. Het ideaal van één progressieve volkspartij werd een desillusie. Maar al die jaren bleef de ongedisciplineerde libertijn met zijn intellectuele uitstraling de politieke tolk van Nederlanders die streefden naar individuele vrijheid in een sociale rechtsstaat. Journalist en historicus Hubert Smeets, die als eerste Van Mierlo’s privéarchieven mocht inzien, laat zien hoe politiek voor de twijfelaar Van Mierlo een intellectuele levenshouding was, geen kille machtsstrijd – al was hij niet vies van de macht. Een wonderbaarlijk politicus is het portret van een zoeker en een tobber, van een politicus die geen politicus was, maar Nederland wel vormgaf.

Van 20:00 tot 21:30 wordt de biografie van Hans van Mierlo besproken door biograaf Hubert Smeets. Rolien van Mechelen reageert daar vervolgens op vanuit een psychoanalytische invalshoek. Met moderator Maaike Meijer worden de nieuwe inzichten geanalyseerd.

 

Accreditatiepunten

De FGZPT heeft per biografie-avond 1 accreditatiepunt toegekend.

 

Waar:
Literair Theater Perdu, Kloveniersburgwal 86, 1012 CZ Amsterdam

logo-perdu

Hoe laat:
Inloop vanaf 19.30
Presentaties en nagesprek van 20:00 tot 21.30

Kaartverkoop voor aanwezigheid of livestream:
Stichting Perdu

 

 

Biografieën Project in Perdu

Wat:
Een jaarlijks terugkerende serie avonden over biografieën, de corebusiness van de psychoanalyse.

Thema:
Het thema wordt ieder jaar opnieuw bepaald en sluit aan bij het jaarthema van Breukvlakken.

Wat kunt u verwachten:
Tijdens de avonden wordt een biografie gepresenteerd door de schrijver/ster, een psychoanalytische voordracht over de biografie of de geportretteerde gehouden waarna biograaf en psychoanalyticus met elkaar in gesprek gaan.

Download de FLYER met het uitgebreide overzicht van de gehele serie hier.

 

Seizoen 2022 – 2023

 • 13 oktober 2022
  Biograaf Lieneke Frerichs over het leven en werk van J.H.F. Grönloh, alias Nescio
 • 8 december 2022
  Biograaf Hubert Smeets over het leven van politicus Hans van Mierlo
 • 2 maart 2023
  Biograaf Mirjam van Hengel over het leven en werk van Dola de Jong
 • 20 april 2023
  Biograaf Aleid Truyens over het leven en werk van Hella S. Haasse

 

 

Deze serie wordt georganiseerd door de Stichting Breukvlakken in samenwerking met de Stichting Psychoanalyse en Cultuur.

logo stichting psychoanalyse en cultuur

Foto bovenaan: Hans van Mierlo in 1981. (© Nationaal Archief, CC0 / Anefo)

 

Deel dit bericht, kies je platform!