Laden Evenementen

De Stichting Breukvlakken organiseert in nauwe samenwerking met Stichting Perdu, vier  avonden rond het thema ‘woede’. Wat is de bron van de toenemende ‘woede’ die we om ons heen zien, hoe wordt die ‘woede’ gereguleerd en gekanaliseerd. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we die ‘woede’ op een creatieve manier leren beheersen. 

Met deskundigen, de psychoanalyse en de poëzie gaan we de ‘woede’ te lijf. Vier avonden over woedende vrouwen, boze boeren, kwade geesten, woeste mannen en gewetenloze ambtenaren. 

Elke avond opent met een speciaal voor de gelegenheid geschreven gedicht waarna een tweetal deskundigen het thema van de avond verder zullen toelichten. Aan het eind van de avond is er ruimte voor een gesprek tussen dichter en sprekers en vragen uit het publiek. 

De vier donderdagavonden vinden plaats in Perdu en zullen tegelijkertijd via een livestream te volgen zijn. Het programma duurt van 20.00 tot 22.00 uur.

De Stichting Breukvlakken stelt zich ten doel het Freudiaanse gedachtegoed levend te houden. De noties van conflicterende gevoelens, bewust en onbewust, de seksuele en agressieve driften, de wensen en de verlangens, zijn onmisbaar voor een zinnige duiding van maatschappelijke conflicten en onbehagen. De psychoanalyse biedt een begrippenapparaat en een zienswijze op de mens, die aan wetenschappelijke relevantie niets heeft ingeboet. 

Stichting Perdu  staat voor het stimuleren en onder de aandacht brengen van bijzondere literatuur, en het onderzoeken van de relaties tussen die literatuur, andere disciplines, en culturele en maatschappelijke ontwikkelingen. (www.perdu.nl)

 

EEN SERIE VAN VIER PROGRAMMA’S

Download de flyer met het overzicht van de volledige reeks over Woede.

 

2 – Donderdag 15 december 2022 

Verbeelding – mensen verlangen naar iets dat ze zelf niet hebben bedacht

 

Waar:

Literair Theater Perdu, Kloveniersburgwal 86, 1012 CZ Amsterdam

logo-perdu

 

Hoe laat:

De avonden beginnen om 20.00 uur en eindigen 22.00 uur, de bar is open tot 23.00 uur 

Alle avonden zijn per livestream te volgen waarbij u betaalt voor een link.

De link ontvangt u twee uur voor aanvang van het programma.

 

Kaartverkoop voor aanwezigheid of livestream:

Stichting Perdu

 

Prijzen: 

Normaal € 12,50  per avond  Passepartout voor 4 avonden €45,00

Studenten, Stadspas en 65+ € 10,00 per avond   Passepartout voor 4 avonden €37,50

Livestream € 8,00 per avond     Passepartout voor 4 avonden €30,00

 

Gebarentolken:

Voor het eerst presenteren Breukvlakken en Perdu op 15 december een programma met de ondersteuning van gebarentolken. Indien je een kaartje hebt gereserveerd en je hier gebruik van wilt maken, stuur dan een mail naar Rob Sander (rob@perdu.nl), medewerker diversiteit & inclusie, zodat we je een plaats in de zichtlijn van de gebarentolken kunnen garanderen.

 

PROGRAMMA DONDERDAG 15 DECEMBER 2022

Moderator: Christien Brinkgreve

Sprekers:

Sarah de Koning | dichter

Marc de Kesel  | bijzonder hoogleraar ‘Theologie, mystiek & moderniteit’

Marc de Kesel doet vanuit filosofisch perspectief  aan onderzoek in domeinen als religie- en mystiektheorie, holocaustreceptie, lacaniaanse theorie en kunst- & cultuurkritiek.

Freud scheidt de doodsdrift, de destructie en een erotische agressie. Woede is een krachtige emotie, die vernietigend kan zijn en opbouwend. 

In de psychoanalyse gaat het niet enkel over verdrongen seksuele driften. Het gaat er vooral over dat seksualiteit en drift – en het hele bestaan – op verbeelding drijven. Dat ons driftige Ik ons maar al te vaak meesleurt in tomeloze fantasie, is maar één facet dat door deze theorie wordt belicht. Een ander is dat ook dit ‘Ik’ zelf zijn grond heeft in een onbewuste verbeelding die wij niet beheersen maar waardoor wij beheerst worden. Wat betekent dit in ons denken over ‘woede’?  Marc de Kesel neemt ons mee in zijn verbeelding.

Marc de Kesel is bijzonder hoogleraar ‘Theologie, mystiek & moderniteit’ aan de   faculteit Filosofie, Theologie en religiewetenschappen alsook wetenschappelijk medewerker aan het Titus Brandsma Instituut, Radboud Universiteit, Nijmegen.

 

Martine Groen | klinisch psycholoog/psychotherapeut

In haar psychotherapeutische praktijk zag Martine Groen welke mechanismen werken bij de kanalisering van woede en schaamte. De theorie die ze daarover formuleerde baseerde ze op haar praktijkervaring en gaat vergezeld van reflecties op haar werkveld. 

De vervorming van woede kent vele metamorfoses en details, die op elk niveau in families, vriendenkringen en organisaties  een eigen kleur krijgen. De codes van die transformaties verschillen per cultuur en klasse. Zo bepalen racisme en seksisme in veel gevallen wat wel eervol is en wat niet. De waardering voor heldendaden en groepsdruk spelen een grote rol in uitsluiting van de Ander.

Drs. Martine Groen is klinisch psycholoog/ psychotherapeut, niet praktiserend. Zij heeft zich gespecialiseerd in gerumineerde familiesystemen. Zij werkte in de vrouwenhulpverlening en was tien jaar verbonden aan  de politie en brandweer. Ook werkte zij tien jaar in voormalig Joegoslavië. Haar laatste publicatie ‘Intieme Oorlog’ schreef ze samen met Justine van Lawick en kent inmiddels de achtste druk.

 

EEN SERIE VAN VIER PROGRAMMA’S

Download de flyer met het overzicht van de volledige reeks over Woede.

 

Deel dit bericht, kies je platform!