Laden Evenementen

Breukvlakken De Biografie in Psychoanalyse | Perdu

Seizoen 2023 – 2024

Bijeenkomst donderdag 15 februari 2024

De Stichting Breukvlakken, i.s.m. de Stichting Psychoanalyse en Cultuur, organiseert op 15 februari 2024 de derde avond in het nieuwe seizoen van de succesvolle reeks DE BIOGRAFIE IN PSYCHOANALYSE.

In Literair Theater Perdu in Amsterdam zal vanaf 20 uur Mieke Tillema spreken over haar biografie Ida Simons. Pianiste, schrijfster, overlevende (Cossee, 2021).

cover biografie Ida Simons

Ida Simons (1911-1960) is een vrijwel vergeten schrijfster. Maar door de heruitgave van haar briljante, licht cynische en semi-autobiografische roman De dwaze maagd (Cossee, 2014) en door de uitvoerig gedocumenteerde biografie van Mieke Tillema Ida Simons. Pianiste, schrijfster, overlevende (Cossee, 2021), werd ze weer geheel tot leven gewekt. En wat voor een leven. Als enig kind van haar Duitse vader Rosenheimer en haar Nederlands-Engelse moeder Vecht, die elkaar het leven zuur maakten in hun woonplaats Antwerpen, is pianospelen voor haar DE uitlaatklep. Ida gaat een (gelukkig) huwelijk aan met de ook Joodse Mr. David Simons in Scheveningen, en wordt een min of meer gevierde pianiste. Tot de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Het gezin Simons overleeft, maar vraag niet hoe. Deze ervaring verergert haar zwaarmoedigheid, die Ida zelf ‘een erfelijke belasting’ noemde. Haar literaire doorbraak beleeft ze met De dwaze maagd (1959), maar kort erop sterft ze, hoogstwaarschijnlijk zelf verkozen.

Hierna geeft psychiater/psychoanalytisch psychotherapeut Greet Kuipers haar visie op de biografie. Vervolgens is er een nagesprek. Moderator: Annelies van Hees.

 

Waar:
Literair Theater Perdu, Kloveniersburgwal 86, 1012 CZ Amsterdam

logo-perdu

Hoe laat:
Inloop vanaf 19.30
Presentaties en nagesprek van 20:00 tot 22.00

Kaartverkoop voor aanwezigheid of livestream:
Stichting Perdu

Entree:
Live € 12,50 en Stream € 8,00

 

Ook kaartverkoop aan de zaal!

Biografieën Project in Perdu

Wat:
Een jaarlijks terugkerende serie avonden over biografieën, de corebusiness van de psychoanalyse.

Wat kunt u verwachten:
Tijdens de avonden wordt een biografie gepresenteerd door de schrijver/ster, een psychoanalytische voordracht over de biografie of de geportretteerde gehouden waarna biograaf en psychoanalyticus met elkaar in gesprek gaan.

Download de FLYER met het uitgebreide overzicht van de gehele serie hier.

 

Seizoen 2023 – 2024

 • 19 oktober 2023
  Biograaf Jutta Chorus over Alma’s dochters. 5 levens in de schaduw.
 • 14 december 2023
  Biograaf Karin Amatmoekrim over het leven en werk van Anil Ramdas
 • 15 februari 2024
  Biograaf Mieke Tillema over Ida Simons. Pianiste, schrijfster, overlevende.
 • 11 april 2024
  Biograaf Annette Portegies over Maurice Gilliams 1900-1982.

 

 

Deze serie wordt georganiseerd door de Stichting Breukvlakken in samenwerking met de Stichting Psychoanalyse en Cultuur.

logo stichting psychoanalyse en cultuur

 

 

Deel dit bericht, kies je platform!