Laden Evenementen

De Stichting Breukvlakken organiseert in nauwe samenwerking met Stichting Perdu, in vervolg op de series over ‘Angst’ en ‘Woede’ vier avonden rond het thema ‘Schaamte’

Je moest je schamen

Ieder mens kent schaamte: het is een normaal gevoel. Terwijl je het liefst zou willen verdwijnen, word je jezelf juist intens gewaar, je hebt te kampen met een overmaat aan prikkels, met blozen, met zweten, met slecht afgegrensde woede, kortom je voelt je overmand door gewaarwordingen.

Schaamte als emotie wil je zo vlug mogelijk kwijt, het gevoel doet pijn. Daarvoor gebruik je de klassieke afweermechanismen als ontkennen, afwijzen, verdringen, verschuiven en het rationaliseren van schaamte, het goed praten.

Schaamte is sociale pijn. Wat er nog van je over is, voelt zich onmachtig, object van minachting, verlamd, passief geteisterd door pijnlijke autonome reacties. Wanneer je je schaamt heul je, tegen beter weten in, emotioneel met de vijand die jou waardeloos vindt. Er is geen ruimte meer voor begrip voor jezelf.

Het zijn de ogen van de ander die je beschamen. De blik van de ander begint bij de moeder, vader, verzorger, opa’s, oma’s, de gemeenschap: door hun blikken en woorden leer je hoe je je moet gedragen om erbij te horen. Wat je kan zeggen en waarover je moet zwijgen.

Schaamte fungeert als olie in een samenleving. Het houdt mensen op hun plaats. Maar er kunnen kenteringen komen in wie de macht heeft wie te beschamen. # Me-too is een voorbeeld hoe machts-en beschamingsverhoudingen kunnen veranderen.
De schaamteloosheid kan een afweer zijn waardoor iemand de schaamte die anders ondragelijk is, zelf niet voelt, maar bij omstanders oproept, “de plaatsvervangende schaamte.”

Hoog tijd om ons te verdiepen in Schaamte

Met deskundigen, de psychoanalyse en cultuur gaan we de ‘schaamte’ te lijf. De vier donderdagavonden vinden plaats in Perdu en zullen tegelijkertijd via een livestream te volgen zijn. Het programma duurt van 20.00 tot 22.00 uur.

De Stichting Breukvlakken stelt zich ten doel het Freudiaanse gedachtegoed levend te houden. De noties van conflicterende gevoelens, bewust en onbewust, de seksuele en agressieve driften, de wensen en de verlangens, zijn onmisbaar voor een zinnige duiding van maatschappelijke conflicten en onbehagen.

Stichting Perdu staat voor het stimuleren en onder de aandacht brengen van bijzondere literatuur, en het onderzoeken van de relaties tussen die literatuur, andere disciplines, en culturele en maatschappelijke ontwikkelingen. (www.perdu.nl)

EEN SERIE VAN VIER PROGRAMMA’S

Download de flyer met het overzicht van de volledige reeks over Schaamte.

 

1 – Donderdag 14 maart 2024 

Schaamte op de werkvloer

 

Waar:

Literair Theater Perdu, Kloveniersburgwal 86, 1012 CZ Amsterdam

logo-perdu

 

Hoe laat:

De avonden beginnen om 20.00 uur en eindigen 22.00 uur, de bar is open tot 23.00 uur 

Alle avonden zijn per livestream te volgen waarbij u betaalt voor een link.

De link ontvangt u twee uur voor aanvang van het programma.

 

Kaartverkoop voor aanwezigheid of livestream:

Stichting Perdu

Ook kaartverkoop aan de zaal!

Prijzen: 

Normaal € 13,50  per avond – Passepartout voor 4 avonden € 48,50

Studenten, Stadspas en 65+ € 11,00 per avond – Passepartout voor 4 avonden € 40,-

Livestream € 9,00 per avond  –  Passepartout voor 4 avonden €32,50

 

PROGRAMMA DONDERDAG 14 MAART 2024

Sprekers:

 

Eric Koenen  

De werking van schaamte in organisaties

Eric Koenen zal ingaan op de vraag hoe schaamte een nieuwe bestuurscultuur en collectieve wijsheid in de weg kan zitten.

Eric Koenen is o.a. oprichter Doorwerthgroep en de Academie voor interventiekunde.

 

Aukje Nauta | hoogleraar organisatiepsychologie

Schaamte als krachtbron voor duurzame organisaties

Aukje Nauta zal ingaan op de positieve kant van de schaamte-medaille. Immers: als je je schaamt, dan denk je slecht over jezelf. Maar dát je je schaamt bewijst dat je ernaar verlangt een beter mens te zijn. Daarom kan juist schaamte ervoor zorgen dat bestuurders van organisaties betere, duurzamer keuzes gaan maken, mits ze goed met schaamte leren omgaan.

Aukje Nauta is spreker, schrijver en psycholoog. Haar jongste boek heet ‘Nooit meer doen alsof. Denk je schaamte om en maak het je kracht’. Eerder schreef ze managementboeken als ‘Tango op de werkvloer’ en ‘Anders Werken’. Ze is bijzonder hoogleraar organisatiepsychologie aan de Universiteit Leiden. Tot 2022 was ze partner van Factor Vijf Organisatieontwikkeling. Werkte bij TNO en Randstad en was vier jaar lang kroonlid van de SER.

 

Moderator: Christien Brinkgreve

met bijdragen van Elke Geurts en Luan Buleshkai

Elke Geurts (1973) schrijft romans, columns en verhalen voor kranten en tijdschriften. Zij publiceerde de verhalenbundels Het besluit van Dola Korstjens (2008) en Lastmens (2010/2015) en de romans De weg naar zee (2013), Ik nog wel van jou (2017) en Wie is die vrouw? (2022). Het leverde haar nominaties op voor onder andere De Gouden Boekenuil, de BNG Literatuurprijs en de Anna Bijns Prijs.

Luan Buleshkaj (1988) is een woordkunstenaar in de breedste zin van het woord en een gevestigde naam in de spoken word-scene in Nederland. De geboren en getogen Amsterdammer met Kosovaars-Albanese roots maakte daarvoor vooral naam als battlerapper (L-Deep) bij het platform ‘Punchout Battles’. Sinds Luan entree maakte in de poëziewereld stond hij al op vele gerenommeerde podia in Nederland. Luan staat bekend om zijn woordspelingen, taalvondsten, ritme en krachtige voordracht.

 

Deze avond wordt mede mogelijk gemaakt door

logo SEC

 

EEN SERIE VAN VIER PROGRAMMA’S

Download de flyer met het overzicht van de volledige reeks over Schaamte.

 


De illustratie bovenaan deze pagina is gemaakt met Adobe Firefly AI.

Deel dit bericht, kies je platform!