Laden Evenementen

Breukvlakken De Biografie in Psychoanalyse | Perdu

Seizoen 2023 – 2024

Bijeenkomst donderdag 11 april 2024

De Stichting Breukvlakken, i.s.m. de Stichting Psychoanalyse en Cultuur, organiseert op 11 april 2024 de vierde en laatste avond in het nieuwe seizoen van de succesvolle reeks DE BIOGRAFIE IN PSYCHOANALYSE.

In Literair Theater Perdu in Amsterdam zal vanaf 20 uur Annette Portegies spreken over haar biografie Weerspiegeld in een waterglas, Maurice Gilliams 1900-1982 (Athenaeum, 2022).

Maurice Gilliams

Niet lang nadat Maurice Gilliams (1900-1982) doorbrak met zijn roman Elias of het gevecht met de nachtegalen werd hij in een ziekenhuis opgenomen met een zware depressie. Het was niet de eerste keer dat hij naar de dood verlangde, en het zou ook niet de laatste keer zijn. Schrijvend onderzocht hij de oorzaken van zijn lijden, even nuchter en analytisch als van schaamte en woede vervuld – ‘het dénkend verdriet’ noemde hij de kern van zijn oeuvre.

In haar biografie volgt Annette Portegies hem tijdens de wandelingen die hij door Antwerpen maakte – eerst aan de hand van zijn moeder, die de kerken in de oude binnenstad met hem bezocht, toen naast zijn vader, die in cafés en herbergen op zoek was naar cliënteel voor zijn drukkerij. Ze reist met hem via Turnhout, waar hij op een katholieke kostschool verbleef, naar Amsterdam, waar hij tijdens de Grote Oorlog als vluchteling werd opgenomen. Portegies laat zien dat Gilliams vormgaf aan zijn eerste indrukken, die hem voor het leven zouden tekenen, zoals hij vormgaf aan zijn woorden: zorgvuldig en met overgave bouwend aan een mythe, een schuilplaats, een uitvlucht.

Erna geeft psychoanalytica Leontine Brameijer  haar visie. Na de pauze is er een discussie tussen  biograaf en psychoanalytica, ook met het publiek. Moderator is Koen Hilberdink.

 

Waar:
Literair Theater Perdu, Kloveniersburgwal 86, 1012 CZ Amsterdam

logo-perdu

Hoe laat:
Inloop vanaf 19.30
Presentaties en nagesprek van 20:00 tot 22.00

Kaartverkoop voor aanwezigheid of livestream:
Stichting Perdu

Entree:
Live € 12,50 en Stream € 8,00

 

Ook kaartverkoop aan de zaal!

Biografieën Project in Perdu

Wat:
Een jaarlijks terugkerende serie avonden over biografieën, de corebusiness van de psychoanalyse.

Wat kunt u verwachten:
Tijdens de avonden wordt een biografie gepresenteerd door de schrijver/ster, een psychoanalytische voordracht over de biografie of de geportretteerde gehouden waarna biograaf en psychoanalyticus met elkaar in gesprek gaan.

Download de FLYER met het uitgebreide overzicht van de gehele serie hier.

 

Seizoen 2023 – 2024

 • 19 oktober 2023
  Biograaf Jutta Chorus over Alma’s dochters. 5 levens in de schaduw.
 • 14 december 2023
  Biograaf Karin Amatmoekrim over het leven en werk van Anil Ramdas
 • 15 februari 2024
  Biograaf Mieke Tillema over Ida Simons. Pianiste, schrijfster, overlevende.
 • 11 april 2024
  Biograaf Annette Portegies over Maurice Gilliams 1900-1982.

 

 

Deze serie wordt georganiseerd door de Stichting Breukvlakken in samenwerking met de Stichting Psychoanalyse en Cultuur.

logo stichting psychoanalyse en cultuur

 

 

Deel dit bericht, kies je platform!