Laden Evenementen

Breukvlakken Biografieën Project Perdu

Seizoen 2021 – 2022: in het teken van mannelijkheid

Bijeenkomst donderdag 25 november 2021:

De Stichting Breukvlakken, i.s.m. de Stichting Psychoanalyse en Cultuur, organiseert op 25 november 2021 de tweede avond in het nieuwe seizoen van de succesvolle reeks DE BIOGRAFIE IN PSYCHOANALYSE.

In Literair Theater Perdu in Amsterdam zal vanaf 20 uur Rudi Wester spreken over haar biografie van Jef Last (1898-1972), Bestaat er een raarder leven dan het mijne? (Prometheus, 2021).

Jef Last was romancier, dichter, essayist, sinoloog, polyglot, vertaler en provo. Zijn leven lang was hij hartstochtelijk de vrijheid en gerechtigheid toegedaan, altijd opkomend voor de underdog in de maatschappij: de arbeider, de gekleurde volkeren, de homoseksuelen. Last was een moedig kapitein in de Spaanse Burgeroorlog en een dapper verzetsman in WO II. Maar ook was hij wel eens laf, hij verwaarloosde zijn gezin in hoge mate. Ambivalent, altijd. Gul en gierig, hetero en homo, chic en plat. Waar kwam die ambivalentie vandaan? Was het zijn onveilige jeugd? Was het zijn aangeboren dwarsheid?

Schrijvers en psychoanalytici ontmoeten elkaar in Perdu in hun liefde voor de biografie. Ze gaan met elkaar in gesprek en zoeken naar sporen uit het verleden in het heden. Werkwijze, uitgangspunten en overeenkomsten komen aan de orde. Verschillen worden niet geschuwd.

Van 20:00 tot 21:30 wordt de biografie van Jef Last besproken door biograaf Rudi Wester, psychoanalyticus Ton Stufkens reageert daarop. Met moderator Koen Hilberdink worden de nieuwe inzichten geanalyseerd.

 

Waar:
Literair Theater Perdu, Kloveniersburgwal 86, 1012 CZ Amsterdam

logo-perdu

Hoe laat:
Inloop vanaf 19.30
Presentaties en nagesprek van 20:00 tot 21.30

Kaartverkoop voor aanwezigheid of livestream:
Stichting Perdu

 

 

Biografieën Project in Perdu

Wat:
Een jaarlijks terugkerende serie avonden over biografieën, de corebusiness van de psychoanalyse.

Thema:
Het thema wordt ieder jaar opnieuw bepaald en sluit aan bij het jaarthema van Breukvlakken. Het seizoen 2021 – 2022 staat in het teken van mannelijkheid.

Wat kunt u verwachten:
Tijdens de avonden wordt een biografie gepresenteerd door de schrijver/ster, een psychoanalytische voordracht over de biografie of de geportretteerde gehouden waarna biograaf en psychoanalyticus met elkaar in gesprek gaan.

Download de FLYER met het uitgebreide overzicht van de gehele serie hier.

 

Seizoen 2021 – 2022

 • 7 oktober 2021
  Biograaf Koen Hilberdink over het leven van Johan Polak
 • 25 november 2021
  Biograaf Rudi Wester over Jef Last
 • 29 maart 2022
  Biograaf Kees van ‘t Hof over Jan Eijkelboom
 • 12 mei 2022
  Biograaf Christien Brinkgreve over Herman Hertzberger

 

 

Deze serie wordt georganiseerd door de Stichting Breukvlakken in samenwerking met de Stichting Psychoanalyse en Cultuur.

logo stichting psychoanalyse en cultuur

 

 

 

 

Deel dit bericht, kies je platform!