Laden Evenementen

Breukvlakken Biografieën Project Perdu

Seizoen 2021 – 2022: in het teken van mannelijkheid

Bijeenkomst donderdag 24 maart 2022:

De Stichting Breukvlakken, i.s.m. de Stichting Psychoanalyse en Cultuur, organiseert op donderdag 24 maart 2022 de vierde en laatste avond in het nieuwe seizoen van de succesvolle reeks DE BIOGRAFIE IN PSYCHOANALYSE.

In Literair Theater Perdu in Amsterdam zal vanaf 20 uur Kees van ‘t Hof  spreken over zijn biografie, Nooit het hele hart over de Dordtse dichter Jan Eijkelboom (Uitgeverij de Arbeiderspers, 2021).

Jan Eijkelboom (1926-2008) was journalist, schrijver en vertaler. In 1953 schreef Eijkelboom de novelle De terugtocht over zijn ervaringen als militair in Indonesië tijdens de politionele acties. In 2000 werkt hij dit uit tot een autobiografische verhalenbundel getiteld Het Krijgsbedrijf. Hij vertaalde het werk van Engelse dichters als W.B. Yeats en John Donne en was als journalist verbonden aan verschillende kranten en tijdschriften, waaronder Vrij Nederland, Het Vrije Volk en De Dordtenaar. Eijkelboom was bovendien in de jaren 1960 medeoprichter van het literair tijdschrift Tirade.

Pas op 53-jarige leeftijd debuteerde Eijkelboom als dichter. In zijn poëzie verwerkte hij vooral persoonlijke herinneringen. Hij schreef bijvoorbeeld over zijn gelovige opvoeding, zijn oorlogstrauma en zijn alcoholverslaving. In zijn gedichten staat dan ook vaak een ‘ik’ centraal. Door het persoonlijke karakter van zijn gedichten vielen ze in de smaak bij een breed publiek.

Schrijvers en psychoanalytici ontmoeten elkaar in Perdu in hun liefde voor de biografie. Ze gaan met elkaar in gesprek en zoeken naar sporen uit het verleden in het heden. Werkwijze, uitgangspunten en overeenkomsten komen aan de orde. Verschillen worden niet geschuwd.

Van 20.00 tot 21.30 wordt de biografie van Jan Eijkelboom besproken door biograaf Kees van ‘t Hof , psychoanalytica Greet Kuipers reageert daarop. Met moderator Hans Sanders worden de nieuwe inzichten geanalyseerd.

 

Waar:
Literair Theater Perdu, Kloveniersburgwal 86, 1012 CZ Amsterdam

logo-perdu

Hoe laat:
Inloop vanaf 19.30
Presentaties en nagesprek van 20:00 tot 21.30

Kaartverkoop voor aanwezigheid of livestream:
Stichting Perdu

 

Bestel Kaarten

 

Biografieën Project in Perdu

Wat:
Een jaarlijks terugkerende serie avonden over biografieën, de corebusiness van de psychoanalyse.

Thema:
Het thema wordt ieder jaar opnieuw bepaald en sluit aan bij het jaarthema van Breukvlakken. Het seizoen 2021 – 2022 staat in het teken van mannelijkheid.

Wat kunt u verwachten:
Tijdens de avonden wordt een biografie gepresenteerd door de schrijver/ster, een psychoanalytische voordracht over de biografie of de geportretteerde gehouden waarna biograaf en psychoanalyticus met elkaar in gesprek gaan.

Download de FLYER met het uitgebreide overzicht van de gehele serie hier.

 

Seizoen 2021 – 2022

 • 7 oktober 2021
  Biograaf Koen Hilberdink over het leven van Johan Polak
 • 25 november 2021
  Biograaf Rudi Wester over Jef Last
 • 10 februari 2022
  Biograaf Christien Brinkgreve over Herman Hertzberger
 • 24 maart 2022
  Biograaf Kees van ‘t Hof over Jan Eijkelboom

 

 

Deze serie wordt georganiseerd door de Stichting Breukvlakken in samenwerking met de Stichting Psychoanalyse en Cultuur.

logo stichting psychoanalyse en cultuur

Foto bovenaan: Jan Eijkelboom in 1980. Fotograaf onbekend / Spaarnestad – Nationaal Archief

 

 

 

Deel dit bericht, kies je platform!