Laden Evenementen

Breukvlakken Biografieën Project Perdu

Seizoen 2022 – 2023

Bijeenkomst donderdag 13 oktober 2022:

De Stichting Breukvlakken, i.s.m. de Stichting Psychoanalyse en Cultuur, organiseert op 13 oktober 2022 de eerste avond in het nieuwe seizoen van de succesvolle reeks DE BIOGRAFIE IN PSYCHOANALYSE.

In Literair Theater Perdu in Amsterdam zal vanaf 20 uur Lieneke Frerichs spreken over haar biografie Nescio, leven en werk van J.H.F. Grönloh (Uitgeverij Atlas Contact, 2021).

Nescio was de man die in 1918 een boek met drie verhalen publiceerde, getiteld ‘De uitvreter’, ‘Titaantjes’ en ‘Dichtertje’. Hij bleef zich lange tijd achter de naam Nescio verbergen en hield zich, ook toen bekend gemaakt was dat hij J.H.F. Grönloh jr heette, buiten de literaire wereld. Aanvankelijk viel zijn manier van schrijven uit de toon maar nu, meer dan een eeuw later, wordt hij gezien als een van onze grootste schrijvers en zijn werk wordt door velen bewonderd en gekoesterd. Uit de biografie rijst het beeld op van een gecompliceerd mens, enerzijds een hard werkende, plichtsgetrouwe zakenman, gehecht aan vrouw en kinderen, anderzijds een vrijheidszoeker die graag in Nederland rondzwierf. In zijn jeugd was hij zelf een opstandig ‘titaantje’ dat, toen hij geleidelijk promotie maakte van kantoorbediende tot directeur van een handelmaatschappij, bij de verachte ‘heren’ ging horen. Die tweespalt maakte zijn leven moeilijk; door te schrijven probeerde hij zich daaruit te redden. Hij uitte zich in verhalen maar ook in brieven: aan zijn gezin gedurende een reis van een half jaar door Brits-Indië, aan zijn dochters vanuit Amsterdam tijdens de hongerwinter. De vele niet eerder gepubliceerde fragmenten uit brieven en andere persoonlijke documenten laten eens te meer zien wat een groot stilist hij was.

Van 20:00 tot 21:30 wordt de biografie van Nescio besproken door biograaf Lieneke Frerichs, psycholoog Johan Schokker reageert daarop vanuit psychoanalytische invalshoek. Met moderator Koen Hilberdink worden de nieuwe inzichten geanalyseerd.

 

Accreditatiepunten

De FGZPT heeft per biografie-avond 1 accreditatiepunt toegekend.

 

Waar:
Literair Theater Perdu, Kloveniersburgwal 86, 1012 CZ Amsterdam

logo-perdu

Hoe laat:
Inloop vanaf 19.30
Presentaties en nagesprek van 20:00 tot 21.30

Kaartverkoop voor aanwezigheid of livestream:
Stichting Perdu

 

 

Biografieën Project in Perdu

Wat:
Een jaarlijks terugkerende serie avonden over biografieën, de corebusiness van de psychoanalyse.

Thema:
Het thema wordt ieder jaar opnieuw bepaald en sluit aan bij het jaarthema van Breukvlakken.

Wat kunt u verwachten:
Tijdens de avonden wordt een biografie gepresenteerd door de schrijver/ster, een psychoanalytische voordracht over de biografie of de geportretteerde gehouden waarna biograaf en psychoanalyticus met elkaar in gesprek gaan.

Download de FLYER met het uitgebreide overzicht van de gehele serie hier.

 

Seizoen 2022 – 2023

 • 13 oktober 2022
  Biograaf Lieneke Frerichs over het leven en werk van J.H.F. Grönloh, alias Nescio
 • 8 december 2022
  Biograaf Hubert Smeets over het leven van politicus Hans van Mierlo
 • 2 maart 2023
  Biograaf Mirjam van Hengel over het leven en werk van Dola de Jong
 • 20 april 2023
  Biograaf Aleid Truyens over het leven en werk van Hella S. Haasse

 

 

Deze serie wordt georganiseerd door de Stichting Breukvlakken in samenwerking met de Stichting Psychoanalyse en Cultuur.

logo stichting psychoanalyse en cultuur

 

Foto bovenaan: Nescio het terras van het Noord-Zuid Hollandsch Koffiehuis (23 september 1941). © Fotograaf B.C.N. van Vliet.

Deel dit bericht, kies je platform!