Huib Kuypers

In memoriam Huib Kuijpers

Rolien van Mechelen

Huib Kuijpers is overleden, de man die aan de basis van Breukvlakken stond. Annelies van Hees, van de Stichting Psychoanalyse en Cultuur, Regina van Gelderen en ik, beiden van de toenmalige Nederlandse Vereniging voor Psychoanalyse ‘kregen’ hem van het Gilde. Gewoon een telefoontje naar het Gilde met de vraag naar een duizendpoot die op de hoogte was van de psychoanalyse en de maatschappij in het algemeen. Binnen een half uur belde hij zelf op.

Als filosoof stond hij achter het belang van de psychoanalytische theorievorming. Samen met ons achtte hij het stimuleren daarvan in de huidige harde maatschappij noodzakelijk.

Hij gaf ons NVPA (Nederlandse Vereniging voor Psychoanalyse) werkgroepje vleugels. Huib steunde ons met al zijn kennis (opgedaan als conservator in het Tropeninstituut en later in het bedrijfsleven in India) met het vormgeven van een positief profiel voor de psychoanalyse buiten de spreekkamers. In overleg met de NVPA werden we zelfstandig en vonden de kracht om de stichting Breukvlakken op te richten.

Hij kon dromen en leerde hoe we dromen tot werkelijkheid konden smeden. Hij stimuleerde ons om partners te zoeken in de Wetenschap en Cultuur. Hij plaatste ons op het spoor van ‘de A-merken onder de instellingen en instituten’. Huib wist hoe het moest en instrueerde ons hoe we contact moesten leggen en wat we konden aanbieden. Samen met de Koninklijke Akademie voor Wetenschap en Cultuur (KNAW) en de European Psychoanalytic Association (EPA) organiseerden we op 17 april 2017 in de Groote Club op de Dam ons eerste internationale symposium ‘100 jaar Psychoanalyse in Nederland’. En dat was nog maar het begin. ‘Scheurende Democratie’ in de OBA was het eerste tweedaagse evenement waar hij vanwege gezondheidsproblemen niet aanwezig kon zijn. Dat weerhield hem er niet van om op de achtergrond betrokken te blijven.

De Charlotte Salomon tentoonstelling met en in het Joods Historisch Museum was een ander hoogtepunt dat jaar. We ontwikkelden met de KNAW en de Nederlandse Opera voor 20 maart 2020 een prachtig programma bij de opera Carmen waar de Marc de Kesel een lezing zou houden. Het idee werd geen werkelijkheid omdat Corona daags voor de uitvoering een spaak tussen de wielen stak. De serie avonden de Biografie in Psychoanalyse 2019 – 2020 in Literair Theater Perdu was gelukkig al goed op streek.

Huib was flamboyant, aimabel en prettig gezelschap. Ik zal hem missen en zijn lessen niet vergeten.

Gelukkig kan ik zijn gulle lach nog horen.

Rolien van Mechelen