Psychoanalyse in de media

KRANTENkanaal om psychoanalytisch denken te tonen

Breukvlakken heeft het KRANTENkanaal onder Breukvlakken opgericht met als doel het psychoanalytische denken te tonen. De groep bestaat uit jonge mensen uit de ‘taalwereld’ en psychoanalytici. Voorlopig richt de blik zich op de actualiteit rond politiek en jeugdzorg.


Interview met schrijver Netflix-serie FREUD

Heeft u de Netflix-serie FREUD met in de hoofdrol de jonge Freud al gezien? Psychoanalytica Karen Dougherty had een exclusief interview met Benjamin Hessler, de schrijver van de serie. (IPA Social Media Committee – 16 maart 2020)

Lees het interview hier


Vóór de catastrofe (De Groene Amsterdammer, 6 mei 2020)

In een essay vergelijkt Abram de Swaan 10 mei 1940 met 10 mei 2020. De huidige pandemie is weliswaar ellendig, maar nog niet catastrofaal. Samen met de mondiale recessie en het rechtsisme kan het daar wel op uitlopen.

Lees verder in: De Groene Amsterdammer


4 mei-lezing 2020 door Arnon Grunberg

Discriminatie het eeuwige thema moet in iedere tijd nieuwe antwoorden vinden. Arnon Grunberg voelt de tijdsgeest aan, pulkt aan korstjes en schuurt met woorden. Hij sprak de 4 mei-lezing 2020 uit in de Nieuwe Kerk te Amsterdam.

Lees de volledige tekst in: de Volkskrant


Interview met psychoanalyticus Adam Phillips (NRC – 9 april 2020)

Psychoanalyse In zijn boek Attention Seeking onderzoekt de wereldberoemde psychoanalyticus hedendaagse vormen van aandacht. „We zijn minder alleen, maar we raken steeds meer geïsoleerd. Er is contact, maar er is geen contact.”

Lees verder


‘Coronavirus gooit knuppel in hoenderhok’ (Barneveldse Krant – 28 maart 2020)

Momenten van angst zijn waardevol, omdat mensen juist dan weer de mogelijkheden voelen die het leven biedt. Het is de visie van filosoof Martin Heidegger. Damiaan Denys (54) uit Terschuur plaatst deze visie in het perspectief van de huidige tijd met de coronacrisis.

Lees verder


Psychoanalyzing the coronavirus (Haaretz – 24 maart 2020)

“The coronavirus crisis is the embodiment of the phenomenon that Freud called Das Unheimliche (The Uncanny). In this state, the person is tossed out of their sense of being at home, of being master of their fate.”

Lees verder op: www.haaretz.com


In analyse: Willem Wilmink (Parmando 24Culture – 11 februari 2020)

Videoregistratie van een Breukvlakken-evenement op 11 februari 2020 in literair theater Perdu, Amsterdam. Biografe Elsbeth Etty, emeritus hoogleraar Maaike Meijer en psychoanalytisch psychotherapeut Greet Kuipers over het leven van Willem Wilmink.

Bekijk de video op: www.parmando24culture.nl