Freud en de Neurowetenschap anno 2017

Compagnietheater Kloveniersburgwal 50, Amsterdam

Een symposium dat moderne neurowetenschappelijke ideeën in relatie wil brengen met opvattingen van Freud. António Damásio en Mark Solms gaan in discussie met drie Nederlandse cognitieve wetenschappers.

Uitreiking Freud Medaille 2017

Compagnietheater Kloveniersburgwal 50, Amsterdam

Uitreiking van International Freud Medal aan António Damásio tijdens het symposium Freud en de Neurowetenschap.

Boekpresentatie: Freud in de Sofa

Perdu Kloveniersburgwal 86, Amsterdam

Presentatie van het prachtige en ontroerende boek van Rolien van Mechelen-De Goede waarin 53 psychoanalytici openhartig, speels en serieus spreken over wat

Gratis

Summer University Psychoanalyse

Universiteit van Amsterdam Oudemanhuispoort 4-6, Amsterdam

Een week vol lezingen over een rijk scala aan psychoanalytische onderwerpen. De Summer University Psychoanalyse wordt jaarlijks georganiseerd en is toegankelijk voor studenten en overige geïnteresseerden.

Leaving Today: the Freuds in Exile 1938

Freud Museum London 20 Maresfield Gardens, NW3 5SX, Verenigd Koninkrijk

Unieke expositie in Londen vertelt het verhaal van de vlucht voor de Nazi's en de ballingschap van de familie Freud.

Europe in a Globalized world

Ernst Sillem Hoeve Soestdijkerweg 10b, Den Dolder

Deze werkconferentie is een voortzetting in een reeks en een goede gelegenheid om te onderzoeken wat onderliggende stromingen zijn in Europa vanuit het verleden naar de toekomst.

Symposium Grenzen en Grenzeloosheid

Academiegebouw Utrecht Domplein 29, Utrecht

De Nederlandse Psychoanalytische Vereniging organiseert op zaterdag 15 september 2018 een symposium rond het thema “Grenzen en Grenzeloosheid”, psychoanalyse in een nieuwe tijd. Op dit symposium worden belangrijke ontwikkelingen van deze tijd besproken vanuit een psychoanalytische visie, zowel in theoretische zin maar vooral ook vanuit de klinische praktijk.  Een zestal sprekers zal dit thema vanuit een eigen psychoanalytisch perspectief benaderen, waarbij uiteraard ook ruimte is voor discussie.

Boekpresentatie: Woorden breken

OBA Oosterdok Oosterdokskade 143, Amsterdam

Een nieuwe uitgave verkent ‘het democratisch tekort’ vanuit psycho­analyse, recht, politiek en cultuur. Aan tafel bij Martine Groen de gasten Kees Schuijt, Antoine Mooij, Christien Brinkgreve, René Boomkens en René Foqué.

Medea: ik ben woedend, net als jij

De Balie Kleine Gartmanplantsoen 10, Amsterdam

We zijn woedend. Op de politiek, op immigratie, op racisten, op seksisten. Iedereen is woedend op iedereen. Er zijn weinig stukken die woede zo goed verbeelden als Medea. Wat herkennen we nu van haar onmacht, haar woede en strijd?

IPA Congress London 2019

QEII Centre Broad Sanctuary - Westminster, SW1P 3EE, Verenigd Koninkrijk

Psychoanalytische theorie en praktijk hebben beide een rol te vervullen in het adresseren van de raadsels van 'het vrouwelijke'. De IPA neemt de uitdaging aan van het actualiseren en herbeschouwen van de klassieke psychoanalytische visies op de vrouwelijkheid en hun repercussies.

The Uncanny: A Centenary

Freud Museum London 20 Maresfield Gardens, NW3 5SX, Verenigd Koninkrijk

Freud’s death couch on display as part of unique exhibition.

IJP Writing Competition

Deadline

A Prize of £500 and publication offered to the best paper on the subject of working psychoanalytically during the coronavirus crisis.